Фото без опису     

Житлова субсидія не призначається (у тому числі на наступний період), якщо у складі домогосподарства або у складі сім’ї члена домогосподарства є особи, що досягай 18-річнорго віку на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії, і в цьому періоді:

за інформацією Державної фіскальної служби України, Пенсійного фонду України, у них взагалі відсутні доходи, які враховуються під час призначення Житлової субсидії; або

вони отримували середньомісячний сукупний дохід менший, ніж розмір мінімальної заробітної плати, встановленої на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії; та/або

вони не сплати єдиний внесок у розмірі, не меншому ніж мінімальний, сумарно протягом трьох місяців у періоді, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії.

Для сплати єдиного соціального внеску необхідно:

  1. З’ясувати чи дійсно така особа не є застрахованою у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування (не була застрахованою особою у періоди січень-червень). Для цього:
  • отримати довідку ОК-5, ОК-7, звернувшись до найближчого сервісного центру головного управління Пенсійного фонду України з паспортом та довідкою про присвоєння РНОКПП.
  1. Подати до органу Державної фіскальної служби України за місцем проживання заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування або про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (форма заяви наведена у додатку 3 до Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2018 №449, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 07 травня 2015 р. за № 508/26953, додається) та:
  • копію трудової книжки (за наявності);
  • виписку з системи персоніфікованого обліку (ОК-5);
  • копію документа, що посвідчує особу.
  1. Укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (одноразова сплата єдиного внеску) із органом Державної фіскальної служби України за місцем проживання (форма договору наведена у додатку 5 до Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2018 № 449, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 07 травня 2015 р. за № 508/26953, додається).

Договір про добровільну участь набирає чинності з дня його підписання.

  1. Подати Звіт про суми добровільних внесків, передбачених договором про добровільну участь, які підлягають сплаті (таблицю 1 Додатку 6 до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, додається).

Звертаємо увагу сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору про добровільну участь, помножений на коефіцієнт 2:

(3723 грн х 22 % х 2 = 1638,12 грн)

Тобто, особа, що виявила бажання добровільно сплатити єдиний внесок за три місяці у періоді, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії має перерахувати на рахунки Державної фіскальної служби не менше 4914,36 грн.

Додатки:

  1. Форма заяви про добровільну учать.
  2. Форма договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (одноразова сплата єдиного внеску).
  3. Форма звіту про суми добровільних внесків, передбачених договором про добровільну участь, які підлягають сплаті (таблицю 1 Додатку 6).