Державна реєстрація прав на нерухомість та їх обтяжень проводиться за заявою заявника шляхом звернення до суб’єкта державної реєстрації прав або нотаріуса.

            Суб’єктами державної реєстрації прав визначено:

            - виконавчі органи сільських, селищних та міських рад, Київська, Севастопольська міські, районні, районні у містах Києві та Севастополі державні адміністрації;

            - акредитовані суб’єкти.

            Державним реєстратором є:

            1) громадянин України, який має вищу освіту за спеціальністю правознавство, відповідає кваліфікаційним вимогам, встановленим Міністерством юстиції України, та перебуває у трудових відносинах з суб’єктом державної реєстрації прав;

            2) нотаріус;

            3) державний виконавець, приватний виконавець (у випадках визначених законом).

            Інформація про суб’єктів державної реєстрації прав, нотаріусів Черкаської області розміщена на сайті Головного територіального управління юстиції у Черкаській області (http://uprav.ck.minjust.gov.ua).

            Документи, подані разом із заявою, розглядає державний реєстратор та перевіряє їх на наявність підстав для проведення реєстраційних дій, зупинення розгляду заяви, зупинення державної реєстрації прав, відмови в державній реєстрації прав.

            За результатом розгляду документів державний реєстратор приймає відповідне рішення.

            Після подачі заяви кожен заявник може перевіряти стан розгляду своєї заяви. Така послуга надається он-лайн через «Кабінет електронних сервісів» за посиланням –http://rrp.informjust.ua/.

            На законодавчому рівні надано можливість оскаржувати рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора, суб’єкта державної реєстрації прав не тільки до суду, але й цілком безкоштовно до Міністерства юстиції України та його територіальних органів.

            Довідкова інформація та методична допомога щодо складання скарг надається Головним територіальним управлінням юстиції у Черкаській області за телефоном           (0472) 33-00-27 або за адресою: м. Черкаси, бульв. Шевченка, 185, каб. 244.