Вся Нетеребка задовго до цього дня була обклеєна афішами, що запрошують до участі у вуличній акції по висаджуванню унікальних дерев в одну алею.  Проводити будь-які масові дійства в сільській місцевості – справа морочлива. Немає погоди – йти не хочеться, а при гарній погоді в городі завжди клопотів повно. Тому організатори дуже хвилювалися.  Але марно.

У призначений час пролунали звуки духового оркестру Нарбутівської ОТГ. Це хлопці з школи ім. А. Захаренко, що в сусідній Сахнівці, приступили до своєї місії, створення святкового настрою. Керівник колективу Володимир Білий збудував програму так, що поряд з маршами, звучали мелодії українських народних пісень. Відразу повіяло справжнім святом. До центру Нетеребки потягнулися жителі. Тих, кому далеко за 75, підвозили на транспорті.

Мітинг відкрила староста села Нетеребка Сухопара Наталія Василівна.

Фото без опису

У вітальному слові вона розповіла історію цього свята, що за ініціативою ООН 1 жовтня у всьому світі наголошується День літніх людей, а в Україні також і День ветерана. По міжнародній класифікації особою похилого віку вважається той, хто досяг 65 років.

Це люди, найбільше багатство яких — досвід, знання, уміння, мудрість. Нинішні «літні люди» є останніми носіями класичної культури першої половини 20 століть, того часу, в якому над усе були честь, вихованість, толерантність — ті духовні якості, завдяки яким вони гідно пройшли крізь всі жахи тоталітаризму, голодоморів, репресій і воєн.

А голова районної ради ветеранів України розповіла про співпрацю з німецьким добродійним фондом «Пам’ять, відповідальність та майбутнє» (EVZ), який 10 років підтримує програму «Місце зустрічі – діалог» в Україні. Вона спрямована на покращення якості життя та підтримку суспільного визнання людей літнього віку, а особливо жертв націонал-соціалізму, привернення уваги до їхніх доль, життєвих досягнень та до їхньої ролі в суспільному житті.

Після поздоровлень настав час висаджування дерева. Саджанці катальпи вже стояли біля заздалегідь підготовлених ямок. Тут же були припасені лопати і вода для поливу. Дерева, з допомогою старшокласників, висаджували найповажніші і почесні жителі. Вони знають ціну трудовій копійці, багато що пережили і винесли на своїх плечах, чесно працювали на благо Батьківщини, виростили дітей і внуків.

Наприклад, першим учасником проекту був Сіренко Сава Нечипорович, який до свого століття не дожив декілька місяців, пройшов війну, голод і холод.  Дерево висадили його дочка Тетяна, племінниця і онучка. Своє дерево посадила сім'я Мовчун Нелі, яка в 1943 році народилася в Німеччині.

Фото без опису

Взяли участь в акції поважні і шановані жителі Нетеребки. Про кожного можна розповідати нескінченно, оскільки позаду велике життя, багатолітній досвід, безкінечні спогади.  Це Савченко Микола Дмитрович і Ольга Семенівна, Дзігора Антон Васильович, Задорожня Антоніна Петрівна, Шкребтієнко Домникія Амвросіївна, три брати Ковтуни Іван, Григорій і Олександр, Бабяк Галина Йосипівна, Бондарева Ольга Карпівна, Задорожний Василь Петрович, Гурія Леонід Дмитрович, Бабенко Микола Григорович, Тугаєва Наталія Павлівна.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Алея з десяти дерев так і названа – алея спогадів. Так хочеться, щоб на лавку, яку так само встановили під час акції, сідали літні люди, відпочивали, спілкувалися, згадуючи минувшину. Не випадково говорять, що вік вимірюється не роками, а станом душі. Хочеться побажати, щоб душа нетеребчан залишалася молодою і прекрасною! 

Будьте оточені любов'ю і підтримкою своєї сім'ї, своїх дітей і внуків.  Довгих років життя вам!

                                                                                                                               Тамара Артамонова