Міністерство освіти і науки опублікувало рекомендації щодо створення безпечних умов у школах і підготовки навчального року до можливих змін епідемічної ситуації, де серед головних правил – соціальне дистанціювання й дотримання правил гігієни. 

     Все менше часу залишається до початку 2020-2021 навчального року. В умовах карантину його старт супроводжується низкою обмежень, продиктованих правилами безпеки.

     Відповідно до рекомендацій МОЗ і ВООЗ, під час освітнього процесу в закладах необхідно дотримуватись принципів соціального дистанціювання і правил гігієни, використовувати засоби індивідуального захисту та уникати масових скупчень.

     Щоб створити умови для дистанціювання, зокрема рекомендовано:

  • відкрити декілька входів до будівлі,
  • збільшити відстань між партами,
  • використовувати розмітку на підлозі для організованого руху коридорами,
  • виокремити зони переміщення для різних вікових категорій учнів,
  • використовувати великі приміщення – зокрема актові зали, рекреації, коридори, адаптовані для потреб навчання,
  • за сприятливих погодних умов проводити заняття на відкритому повітрі,
  • встановити гнучкий графік початку занять для різних категорій учнів.

    Для мінімізації пересування учнів у приміщеннях закладу МОН рекомендує закріпити за класами окремі навчальні кабінети. Під час уроків учителям варто обирати види діяльності, які мінімізують безпосередній фізичний контакт між учнями, зокрема зменшуючи кількість комунікаційних вправ, як-то проведення ранкового кола.

     МОН рекомендує закладам запровадити гнучку структуру навчального року – передбачити можливість змінювати терміни канікул, початку і завершення семестрів з урахуванням епідеміологічної ситуації.

     Крім того, на початку нового навчального року слід з’ясувати рівень опанування навчального матеріалу, який учні вивчали дистанційно наприкінці навчального року 2019/2020, і визначити необхідність повторно вивчати цей матеріал.

     Спілкування педагогів із батьками слід здійснювати переважно дистанційно за допомогою доступних засобів зв’язку.

     МОН також рекомендує запропонувати батькам учнів із хронічними легеневими хворобами, розладами імунної системи, захворюванням на цукровий діабет тощо продовжити навчання за більш безпечними для них формами – як-то на екстернаті, або дистанційно.

     На виконання вимог Закону України «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення», Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів, Державних санітарних правил і норм влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації освітнього процесу (ДСанПіН 5.5.2.008-01), з  метою дотримання  санітарно-епідеміологічних правил утримання освітніх закладів виконавчим комітетом Набутівської сільської ради закуплено дезінфікуючі засоби для проведення посиленої  санітарної обробки приміщень та обладнань, які мають сертифікати якості, підтверджують їх походження та безпечність. Всі освітні заклади забезпечені засобами індивідуального захисту, антисептиками  та безконтактними термометрами на суму    33 500  грн.

    Крім того, у червні 2020 року, вогнегасники освітніх закладів у яких вийшов термін дії -  були перезаправлені.

   Виконавчий комітет Набутівської сільської ради виділив кошти на проведення ремонтних робіт для якісної підготовки закладів освіти до нового навчального року в сумі 50 тис.грн. В Авторській О.А.Захаренка середній загальноосвітній школі с.Сахнівка проводяться роботи по облаштуванню внутрішніх вбиралень.

   Тож 1 вересня освітні заклади Набутівської ОТГ готові зустріти своїх учнів.

   Нехай цей 2020/2021 навчальний рік принесе здоров’я у кожну родину, багато радості і добра, нових звершень і перемог!

Фото без описуФото без описуФото без опису