Відповідно  плану роботи відділу освіти, культури, молоді та спорту 02.02.2021 року  освітяни і вся громадськість Набутівської ОТГ відзначала 84 річницю  від дня народження Олександра Антоновича Захаренка.

     Ім'я Олександра Антоновича Захаренка знає вся освітянська громада.

Олександр Антонович Захаренко - це видатний педагог-гуманіст, Заслужений учитель України, народний учитель, академік АПН України, директор Сахнівської школи Корсунь-Шевченківського району Черкаської області.

     Захаренко  створив власну Авторську школу, яка стала об'єктом дослідження і для науковців, і для педагогів-практиків. Досвід Сахнівської школи є безцінним, оскільки там було створено унікальну систему навчально-виховної роботи, яка забезпечувала формування толерантної особистості школяра, готової до співробітництва, сприяла розвитку здібностей кожної дитини до творчої діяльності. Намагаючись забезпечити повноцінний виховний вплив на учнів своєї школи, О.А.Захаренко враховував можливості усіх суб'єктів соціокультурного середовища: педагогічний колектив не тільки підтримував зв'язки з різноманітними закладами, об'єднував їхні зусилля у вихованні учнів, а й фактично досяг того, що школа стала центром культурно-виховуючого середовища села Сахнівка.

      Олександр Антонович був ініціатором багатьох незвичайних справ: спорудження фонтану "Колосок", створення шкільного народного Музею, планетарію, обсерваторії, оранжереї, будівництво Палацу здоров'я з басейном, обладнання виробничих майстерень, теплиці, спорудження «Криниці Совісті» та Музею миру і дружби народів - це вагомі результати творчої праці директора школи Захаренка Олександра Антоновича, педагогічного колективу, учнів та батьківської громади села Сахнівка, що були спрямовані на створення виховного середовища, соціокультурний потенціал якого позитивно впливав на психічне, духовне і фізичне здоров'я дітей, їхнє соціальне благополуччя.

      Що може зробити людина протягом відпущених їй років? Окрім класичного "посадити дерево, народити дитину, збудувати дім", (а багато хто і цього "мінімуму" не виконує). Де межа людських можливостей і чи є вона взагалі? Він прожив усього 65, а встиг за цей не надто довгий час стільки, що з головою вистачило б часу іще на кілька життів. Причому те, що він робив 20-30-40 років тому, навіть з позицій сьогодення межувало з фантастикою.

Його душа-це розум і чуття,

Це грона найсвітлішої любові.

Усе його натруджене життя

Просяяло у ділі й мудрім слові.

Його душа-це променистий блиск,

Це джерело духовності могутнє.

Вона безсмертна. Ти її торкнись

І зрозумієш тільки вічне й сутнє

 

     З нагоди дня народження видатного вчителя в освітніх закладах громади пройшли педагогічні читання та години спілкування присвячені Народному Вчителю, виставки книг О.А.Захаренка, онлайн-екскурсія кімнатою-музеєм Захаренка.

     Педагогічний та учнівський колективи Сахнівської школи підготував відеоролик до 84-річниці із дня народження О.А.Захаренка, а 02.02.2021 року поклали квіти на могилу ВЕЛИКОГО ВЧИТЕЛЯ.

     Весь свій педагогічний талант, світлий розум, роботящі руки, добре серце він віддавав дітям.

Спасибі, вчителю, за серце золоте,

За мудрість, за турботу і терпіння,

Посіяне тобою - хай любов'ю проросте

І мудре, добре й вічне виросте з насіння!