Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 19.02.2021 року №338 «Про деякі питання у сфері бджільництва». Внесені зміни в інструкції з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин:

 

Профілактика отруєння бджіл засобами захисту рослин

      На період обробки власник пасіки повинен вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін (не більше ніж 12 годин), передбачений обмеженнями в разі застосування засобів захисту рослин. Для ізоляції бджіл у вуликах гнізда розширюють до повного комплекту рамок або ставлять магазини. На двокорпусні або багатокорпусні вулики залежно від сили сімей ставлять додаткові корпуси з половинною кількістю рамок, зверху одягають раму з металевою сіткою ( розмір вічка 2,5х2,5 мм або 3х3 мм) , сітку накривають тканиною і за необхідності кладуть утеплення. У день запланованого застосування захисту  рослин  зранку, до початку льоту бджіл, льотки закривають з використанням льоткових загороджувачів із вентиляційними отворами. Знімають із сітки утеплення. У жарку безвітряну погоду під кришку підкладають рейки завтовшки 1-2 см. У вулик дають воду в стільниках, годівницях або напувалках. На ніч льотки відчиняють.

 

Установлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин

       Обстеження пасіки і фіксація випадків отруєння бджіл на вимогу та за заявою власника пасіки до органів місцевого самоврядування здійснюється постійно діючою Комісією із встановлення факту отруєння бджіл (далі – Комісія)

Завданням Комісії є:

-установлення достовірності загибелі бджіл;

-установлення обставин, за яких сталася загибель бджіл;

-надання рекомендацій щодо визначення шкоди, заподіяної власникам пасік унаслідок отруєння бджіл;

-відібрання і спрямування в лабораторію проб матеріалу (патологічний матеріал, бджоли, продукція бджільництва, а також зелена маса рослин, грунт)

- установлення джерела та причин загибелі бджіл, надання висновків та пропозицій.

 

Комісія збирається невідкладно після надходження до органу місцевого самоврядування заяви про встановлення факту отруєння бджіл від власника пасіки, зареєстрованої на відповідній території, або уповноваженої ним особи, але не пізніше ніж через 24 години після надходження такої заяви.

Наявність та кількість бджолиних сімей у власника пасіки підтверджується ветеринарно-санітарним паспортом пасіки. У разі відсутності ветеринарно-санітарного паспорта пасіки або записів у ньому про кількість бджолиних сімей (наявних та таких, що привезені на кочівлю) інформація власника пасіки про наявну кількість бджолосімей не береться до уваги.

         З порядком оформлення та реєстрації пасіки та переліком необхідної документації можна ознайомитись в сільській раді.

Фото без опису