«Доступне, здорове та збалансоване харчування у закладах освіти має бути забезпечене для кожної дитини – як у великому місті, так і в маленькому селі» – такий посил 24.06.2021 року мала спільна нарада з керівниками освітніх закладів, кухарями  Набутівської ТГ та працівниками відділу освіти, культури, молоді та спорту. В ході наради  обговорено та визначено пріоритетні питання створення системи здорового харчування в закладах освіти Набутівської ТГ.   

    Юлія Олегівна наголосила на правових змінах, що відбулися у реформі системи шкільного харчування: затверджено оновлений Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти; нові Норми та Порядок організації харчування учнів; нові гігієнічні вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти; розроблено методичні рекомендації щодо здійснення закупівель у сфері організації харчування в закладах освіти; підготовлено методичні настанови для використання системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР).

    Ольга Шевченко презентувала нове повноцінне 4-тижневе меню, що підготовлене робочою групою на чолі із шеф-кухарем Євгеном Клопотенком та командою проєкту CultFood спільно з технологами, дієтологами та представниками МОЗ України, Міносвіти, Мінекономіки, ДПСС, Антимонопольного комітету та зовнішніми експертами.
Нове меню складається зі 160 страв, які будуть використовуватись залежно від кратності харчування для кожного окремого закладу освіти.
Раціон учнів стане більш збалансованим і різноманітним.
Меню включає традиційні українські страви: банош, шпундри, вертута, полтавський борщ, товчанка тощо; популярні страви світової кухні: пастуший пиріг, цінабон з корицею, чилі кон карне, лобіо та інші; безглютенові позиції, наприклад, банановий бісквіт, булочка з корицею, печиво горіхове, млинці; обмеження, солі, цукру, жирів рослинного та тваринного походження, виключення перероблених, консервованих продуктів тощо.
Зменшено поживання хліба та врегульована калорійність страв; різноманітний вибір каш. Крім рисової, гречаної та вівсяної до меню додали булгур, пшоняну крупу, сочевицю та кускус; збільшена кількість фруктів та м’яса у раціоні; п’ятиразове харчування: сніданок, обід, вечеря, другий сніданок та підвечірок.
Нове шкільне меню включає в себе покрокові рецепти приготування і технічні карти. Рецептурний збірник включає в себе: меню для одноразового харчування на осінній та зимовий період, меню обідів для осіннього та зимового періоду; семиденне меню для 5-ти разового харчування на зимовий період від 1 до 4 тижнів.

   Під час практичного заняття кухарі спробували скласти нове меню, згідно вимог.

Фото без опису