Левова частина в платіжках за комуналку займає сума за світло. У цій статті розповімо, як економити електроенергію, не відмовляючи собі у використанні побутової техніки.

Як заощаджувати електрику при грамотному освітленні

Загалом витрати енергоресурсів на освітлення становлять до 15% у рахунках за комуналку. Ці витрати можуть бути наполовину скорочені, якщо правильно організувати систему освітлення в будинку. Для цього рекомендується поєднувати загальне, місцеве та комбіноване освітлення. Щоб скоротити енергоспоживання, потрібно максимально використовувати природне світло. Виходячи з кімнати, не варто забувати про вимикачі.

Енергоощадні лампи

Щоб заощадити електрику, можна змінити лампи розжарювання на світлодіодні. І хоч вони недешеві, витратитися один раз таки варто. Восени та взимку в будинках світло горить щонайменше по 10 годин на добу. Влітку близько 2-3 годин вечорами. Працюючи в такому режимі, енергоощадні лампи окуплять свою ціну вже за 5-6 місяців (з урахуванням терміну їх експлуатації 3000 годин).

Правильне проведення електрики

Для ефективної економії світла необхідно зробити відповідну проводку. У дроті з алюмінію електровтрати досягають до 10%. Такий кабель краще поміняти на сучасний із міді, з яким втрати будуть мінімальні. Це допоможе лише у разі заміни дроту по всьому будинку. Часткова заміна дроту не рекомендується через високий ризик займання.

Світлорегулятори та датчики руху

Якщо не знаєте, як заощадити на електроенергії, радимо використовувати димери. Це світлорегулятори, які зменшують або збільшують яскравість світильника. Вони дозволяють регулювати яскравість без включення лампи на максимальну потужність.

Для економії електрики у приватних будинках та котеджах можуть встановлюватися датчики руху. Вони спрацьовують залежно від ступеня яскравості та реагують на рух. Вдень освітлювальні прилади вимикаються автоматично. Вночі або при вході в кімнату такі світильники включаються самостійно.

За ціною датчики руху влітають у копійчину. Тому встановлювати їх у невеликій квартирі нерозумно. Вони більше підходять для котеджів, де важливо не забути вчасно вимкнути світло у підвалі, на горищі або у дворі.

Також для економії світла не завадить змінити звички. Насамперед припинити одночасно включати кількох джерел освітлення в одній кімнаті (наприклад, верхнє та локальне світло, підсвічування).

Побутова техніка

У повсякденному житті без побутової техніки не обійтися, а рахунки за електроенергію постійно зростають, забираючи частину сімейних коштів із бюджету. Проте заощадити на електроенергії цілком можливо. Ми підібрали оптимальні засоби економії, які допоможуть знизити щомісячну плату за електрику, не відмовляючись від звичних електроприладів.

Враховуйте, що ввімкнені в мережу пристрої споживають енергоресурси навіть у неактивному стані. Значну частину електрики можна заощадити внаслідок відключення електрокаміна та елементів декору, які часто забуваємо вимикати. Потрібно взяти за правило від'єднання всіх не пущений в дію приладів від мережі. Чайник, блендер або кавоварка, які не використовуються, але включені в розетку, також споживають електрику.

Для економії на побутовій техніці кількох сотень гривень на місяць варто дотримуватися чотирьох правил:

  • на електроплиті розмір каструлі/сковороди повинен відповідати конфорці, щоб не гріти даремно повітря навколо;
  • посуд краще накривати кришкою для зниження теплових втрат;
  • не перевантажувати пральну машину і намагатися менше прати на максимальній температурі через посилену роботу ТЕНа;
  • не кип'ятити повний чайник для однієї чашки чаю.

Щоб додатково заощадити на електроенергії, варто придбати техніку, яка розумно споживає світло. Як визначити її, розглянемо далі.

До слова: Як фотографувати зоряне небо на телефон — 3 найкращі апарати та поради початківцям

Енергоефективність техніки

Цей показник маркується літерами від А до G. Він вказує, скільки техніка споживає ресурсів за певний час. А + А А + + дуже ощадливі. Використання пристроїв категорій (А+) та (А++) дає можливість заощадити близько 50% електроенергії, а категорія (А+++) до 75% відповідно. 

Електрочайник

Для економії електроенергії воду потрібно кип'ятити лише у необхідному обсязі. Адже окріп, що залишився, остигає, а витрачена електроенергія була використана в порожню. Тому електрочайники з невеликим обсягом набагато ефективніші, і дозволяють заощадити до п'яти кіловатів на місяць.

Корисно знати: Електричні чайники: які найкращі за якістю — 5 характеристик

Холодильник

Ефективність холодильника залежить від заданої потужності та температури на приладі. Такі параметри показують кількість витраченої електроенергії у період роботи апарата. Найенергоекономічніші — це клас А. Вони дорогі, але повністю виправдовують свою вартість. А найвитратніші за електроенергією клас G.

Холодильник потрібно встановлювати в прохолодних приміщеннях. Це скоротить час його роботи, і в результаті зменшить кількість Вт.

Читайте: Чому пищить холодильник: топ 7 причин настирливого звукового сигналу

Пральна машина

При виборі пралки покупець дивиться не тільки на кількість функцій, але і на клас енергоефективності. Головне, щоб результат прання був якісним і при цьому витрати ресурсів мінімальними. Кількість споживаної енергії позначається латиницею. 

Витрата електрики пральною машиною в залежності від класу енергоспоживання показана в таблиці:

Клас енергоспоживання

Витрати електроенергії в розрахунку на 1 кг завантаженої білизни, кВт
А+ менш як 0,17
А 0,17-0,19
В 0,19-0,23
С 0,23-0,27
D 0,27-0,31
E 0,31-0,35
F 0,35-0,39
G Понад 0,39

Для ефективного споживання енергії завантажувати пральну машинку слід відповідно до її технічних параметрів. Це дає змогу заощадити до 50% енергоресурсів.

До речі: Пральна машина напівавтомат: як користуватись невибагливою технікою, інструкція з 5 кроків

Бойлер

У бойлерах вбудовані теплові датчики для регулювання максимального нагрівання води. Пристрої нагрівають воду до вказаного значення та підтримують потрібну температуру. Для розумної витрати електрики важливим є правильне розташування бойлера. Водонагрівач потрібно встановлювати між ванною і кухнею. Це дозволить у рази зменшити витрати гарячої води на кухні.

Є ще один варіант, як економити електрику, звернути увагу на моделі з таймером. Для економії в будинку має бути встановлений три тарифний лічильник. Встановивши час роботи водонагрівача у певні години, рахунки за світло зменшаться на пару сотень гривень.

Альтернативні джерела енергії

Вартість електрики підвищується і змушує звернутися до джерел поновлюваної енергії, спрямованих на захист природного середовища. Популярність набирають сонячні батареї. Попри складний монтаж та високу вартість, ці технологічні новинки не лише дбають про екологію, а й зменшують рахунки за електроенергію.

Як ще можна заощадити на електроенергії

Стосовно питання, як економити електрику, можемо дати ще шість слушних порад:

  1. Уникати світильників з матовими плафонами, що поглинають частину світла навіть під час роботи на максимальній потужності;
  2. частіше мити/чистити плафони та вікна для кращої освітленості;
  3. підбирати меблі та шпалери у світлих відтінках для найактивнішого відбивання світла;
  4. встановлювати більше дзеркал, вони служать світловідбивачами;
  5. завжди вимикати техніку, а не тримати її в режимі очікування;
  6. утримувати електрорадіатори у чистоті, щоб уникнути теплових втрат.

Тепло

У багатьох будинках та квартирах опалення працює з використанням електрики. Тому на тепло дається близько 40% всіх спожитих ресурсів. З метою економії електроенергії слід поставити на радіаторах опалення регулятори подачі тепла. З їхньою допомогою можна самостійно задавати оптимальну температуру в кімнаті.

Також корисно зайнятися утепленням квартири, усуненням щілин у вікнах та дверних отворах. Багато сил і грошей для цього не потрібно: зробити це можна підручними засобами. Набагато затратніше, але водночас ефективніше, замінити дерев'яні вікна на склопакети. Таке поліпшення швидко окупить витрати.

Як економити електрику: підбиваємо підсумки

Отже, для економії електроенергії потрібно дивитися на енерговитратність техніки, не залишати її включеною в розетку. Облаштовувати інтер'єр у світлих тонах, мити вікна та плафони, а також контролювати суми, що надходять за комуналку. Доцільно поставити тритарифні лічильники, тоді вночі енергія обійдеться дешевше.