З метою забезпечення безпечного для здоров’я і навколишнього природного середовища застосування пестицидів та агрохімікатів, уникнення в майбутньому випадків звернень громадян з означених питань до органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування Черкаське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області нагадує суб’єктам господарювання про  відповідальне  ставлення до організації та проведення робіт, пов’язаних із використанням засобів захисту рослин, та неухильне дотримання вимог законодавства у цій сфері – законів України «Про захист рослин», «Про пестициди та агрохімікати», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення».

    Обов’язковим є використання лише тих пестицидів і агрохімікатів, які дозволені до застосування в Україні відповідно до регламентів, викладених у  «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» та доповненні  до нього, з якими можна ознайомитись на сайті Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

    Використання засобів захисту рослин варто проводити  диференційовано для кожного поля після проведення обстеження посівів у  відповідності з визначеними  економічними порогами шкідливості  та  дотриманням  загальноприйнятих Державних санітарних правил ДCанПіН 8.8.1.2.001-98 та правил особистої гігієни.

    До всіх видів робіт, пов’язаних із застосуванням пестицидів, працівники повинні допускатися за  наявності медичної книжки встановленого зразка, допуску (посвідчення) про спеціальну підготовку на право робіт із пестицидами та  нарядом на виконання цих робіт.

    Наголошуємо, що під час воєнного  стану в країні Кабінет Міністрів України 16 березня 2022 року своєю постановою № 297 змінив строк дії допусків (посвідчень), а саме: подовжив дію допусків (посвідчень), дійсних станом на 1 січня 2022 року, на період воєнного стану в Україні та на 90 днів, наступних за днем його припинення або скасування.

     Допущення до роботи з пестицидами і агрохімікатами  працівників, які не мають відповідного допуску (посвідчення) та висновку медичної комісії, заборонено.

     З питань порядку проведення спеціальної підготовки та видачі допуску (посвідчення), а також з питань захисту сільськогосподарських культур від шкідливих об`єктів, регламентів застосування пестицидів звертатися до управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області: 18000, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 135; тел.(0472) 33-76-17, 33-76-18, 33-76-19.