Починаючи з 2023 року фізичні особи, які мають у власності або в оренді земельні ділянки, які розташовані за межами населених пунктів та віднесені до сільськогосподарських угідь, мають сплачувати мінімальне податкове зобов’язання за попередній звітний рік, скорочено - МПЗ.

Розмір МПЗ становить 4 відсотка від нормативної грошової оцінки землі та зменшується на суму сплачених податків, пов’язаних із такою земельною ділянкою, зокрема на суму земельного податку, а також податку з доходів, отриманих від продажу власновирощеної сільгосппродукції. 

У середньому по Черкаській області сума МПЗ на 1 гектар ріллі становить 1345 гривень на рік.

Якщо земля здається Вами в оренду чи емфітевзис на підставі зареєстрованого в Реєстрі речових прав договору оренди, то МПЗ самостійно розраховує і сплачує орендар.

Якщо ж оренда офіційно не оформлена або Ви одноосібно вирощуєте сільгосппродукцію, то Вам буде надіслано податкове повідомленнярішення із детальним розрахунком суми МПЗ та реквізитами для сплати.

Сплатити нараховану суму МПЗ необхідно протягом 60 днів з дня отримання податкового повідомлення-рішення.

У разі незгоди із розрахунком суми МПЗ у відповідному податковому повідомленні-рішенні Вам необхідно протягом 30 днів з дня отримання звернутися до податкової інспекції за місцем обліку для проведення звірки

За результатами звірки зобов’язання з МПЗ можуть бути залишені без змін, частково перераховані або взагалі скасовані.

Зауважимо, що мінімальне податкове зобов’язання з фізичних осіб сплачується у вигляді податку на доходи фізичних осіб, який розподіляється між бюджетами всіх рівнів та є бюджетоформуючим як для територіальних громад, так і для обласного і  державного бюджету. 

Маєте питання? Звертайтесь до нас за телефонами (0472) 33-91-17, (0472) 35-02-62, (063) 606-78-62 – адміністрування фізичних осіб.

Фото без описуФото без описуФото без опису