На сьогоднішній день спалахи пташиного грипу продовжують залишатись проблемою. Накладення карантинних та інших обмежувальних заходів, заборона торгівлі, знищення поголів’я птиці як в господарствах так і в населення, додаткові ветеринарно-санітарні заходи призводять до суттєвих економічних збитків.

Зазначимо, що Україна, зокрема Черкаська область, розташована на перетині кількох міграційних шляхів перелітних птахів, тому ризик занесення збудника грипу птиці з дикими перелітними птахами з неблагополучних країн, територій та зон існує постійно. Особливо під час весняної і осінньої міграції та в роки аномально теплих зим цей ризик істотно підвищується.

Грип птиці — гостре висококонтагіозне вірусне захворювання сільськогосподарської, синантропної та дикої птиці, що характеризується пригніченням, септицемією, ураженням респіраторних органів і шлунково-кишкового тракту й великою загибеллю птиці.

Дикі мігруючі птахи є природним резервуаром для високопатогенних вірусів і можуть передавати їх свійській птиці через безпосередній контакт.

Основним шляхом передачі збудника є повітряно-крапельний. У період гострого перебігу хвороби у птахів-несучок інфекція може передаватися трансоваріально. Хворі, а також перехворілі птахи виділяють вірус із витіканнями з носової і ротової порожнин, фекаліями, яйцем та при кашлі і чханні. Зараження відбувається через прямий контакт у забруднених виділеннями хворої птиці приміщеннях, через підстилку, гнізда, вигули, при контакті із контамінованими предметами догляду, а також трупами, тушками забитої птиці, не знешкодженими відходами забою, яйцями, пухом та пір’ям хворої птиці. Інкубаційний період складає 1–7 дня. Спостерігають також блискавичний перебіг інфекції, коли птах гине без симптомів.

У хворої птиці проявляються різні поєднання наступних симптомів: пригнічення, сонливості, зниження апетиту, кашлю, хрипів, чхання, рясної сльозотечі, діареї, тремору, порушення координації рухів, ціанозу непокритих пір'ям ділянок шкіри (особливо гребінця і сережок), набряку голови, скуйовдженого пір'яного покриву, зниження несучості і якості шкаралупи яєць.

У дорослої птиці хвороба може протікати з ознаками ураження респіраторної системи і шлунково-кишкового тракту. Смерть наступає протягом 1–2 діб після появи перших симптомів. Падіж птиці може досягати 80–100%. Грип птиці здатний тривалий час зберігатися у фекаліях і тушках птиці, особливо за низької температури: при 4 °С кілька тижнів, а при -60 °С зберігає активність протягом декількох років.

Лікування високопатогенного пташиного грипу не розроблено!

Для профілактики інфекційних захворювань птиці власникам необхідно:

– не здійснювати купівлю птиці в місцях стихійної торгівлі;

– з метою проведення необхідних профілактичних заходів, інформувати державну ветеринарну службу про наявність птиці;

– на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду;

– дотримуватись режиму закритого типу (не допускати вигулу домашньої птиці поза межами дворової території);

– утримувати птахів різних видів окремо;

– виключити можливість контакту домашньої птиці з дикою, особливо водоплавною, і синантропними птахами;

– не допускати сторонніх осіб у місця утримання домашньої птиці;

– проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням;

– проводити ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і території утримання птиці;

– проводити знезараження посліду та підстилки шляхом спалювання або біотермічним методом;

– дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею (змінювати одяг та взуття, мити руки з милом, патрати в рукавичках).

При ознаках захворювання чи незвичній поведінці птиці, у випадку масової загибелі необхідно терміново сповістити Черкаське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області або Корсунь-Шевченківський ВОПЗ Черкаської РДЛВМ (лікарня ветеринарної медицини) за адресою: м. Корсунь-Шевченківський, вул. Правобережна, 183.

 

 

 

 

Черкаське районне управління

Головного управління

Держпродспоживслужби в Черкаській області

Фото без опису