Сьогодні наша дорога лежить в центр постійного перебування людей літнього віку, який розташований в Набутові.  Ми, це ціла бригада волонтерів, староста села Нетеребки Наталія Сухопара, народний фольклорний козачий ансамбль «Червона калина» і представники проекту від німецького  добродійного фонду «Пам'ять. Відповідальність. Майбутнє». Головною нашою метою було подарувати мешканцям цього Будинку свято, проявити посильну турботу, зігріти їх своєю увагою і хорошою піснею.

Входимо в хол на першому поверсі, де і повинна відбутися наша зустріч. Тихо, чисто, затишно. Перші глядачі на персональних колясках вже зайняли центральні місця. Катерина Станіславівна Таран керує Центром з першого дня його відкриття, тобто з 2006 року. Вона досконально знає біографії і долі  своїх підопічних.

Сьогодні це 27 чоловік, кожен з яких на якомусь етапі життя залишився без близьких, хто не може самостійно пересуватися, не здатний мінімально доглядати себе, тяжкохворі, самотні.  63% що проживають в Центрі народилися до 1945 року, мають вельми поважний вік.

Сам Центр і невелика прилегла до нього територія є райським куточком, де житель Центру може досягти гармонії, спокою, відсторонитися від метушні і пізнати всю радість свого віку. Людям похилого віку не потрібно купувати продукти, прибирати, думати про одяг і взуття, хвилюватися із-за поганого самопочуття. Тут піклуються і про їх психологічний комфорт. Але спілкування… спілкування… Багато фахівців, що працюють з подібною категорією людей стверджують, що при зустрічі і довірчій бесіді вони   «не можуть наговоритися».  Вони гостро потребують спілкування. Саме з цією метою висадився біля Центру творчий десант.

На початок зустрічі в залі яблуку ніде було впасти. «Червона калина»  почала свій виступ з філософської пісні на слова Тараса Шевченка «Гайдамаки», а продовжила сучасною піснею, «Буркуни», в якій співається про сьогоднішню війну на сході України.

Я дивилася на обличчя глядачів і бачила в них сльози співчуття, ніжність і задумливість.  Вся остання частина концерту складалася з веселих пісень, які багатьом глядачам нагадували ранню молодість. Вони дружно аплодували, радісно зустрічали кожну знайому пісню і потихеньку підспівували.  Після закінчення концерту за чайним столом з солодощами і різною смакотою від німецького фонду EVZ, продовжилося спілкування по душах.

Враховуючи, що захід проходив напередодні великого свята нашої країни Дня Незалежності, всі присутні волонтери, громадські діячі і староста села Нетеребка отримали Дипломи і Подячні листи від БФ «Пам'ять. Відповідальність. Майбутнє» за плідну спільну роботу в рамках проекту.

Ми віримо, що і надалі сюди приходитимуть творчі люди, які спілкуватимуться з бабусями і дідусями, співатимуть з ними пісні, читатимуть вірші, вивозитимуть на прогулянку, працюватимуть з відчуттями і емоціями. Тобто влаштовувати коротке, але незабутнє свято, фактично повертаючи їх до життя. Адже спілкуванню і увазі люди похилого віку радіють, як діти.                                                                                            

Тамара Артамонова

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису