Саме під таким девізом 01.02.2019 року відбулась зустріч директорів закладів загальної середньої освіти в Авторській О.А.Захаренка середній загальнноосвітній школі с.Сахнівка,  приуроченій 82- річниці з дня народження О.А.Захаренка.

Зустріч розпочалась лінійкою, яку підготували учні, а потім гості та учні поклали квіти до могили Олександра Антоновича.

    

     Юлія Олегівна, начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту, зустріч із директорами розпочала зі слів:

    «Справа не вмерла Твоя, та тільки гірко без Тебе журиться рідна земля. Його шлях в освіті – світлий, чесний, звитяжний. У 1959 році після закінчення Черкаського педінституту почав працювати вчителем фізики. Пізніше став директором і віддав Сахнівській школі понад 40 років свого життя, перетворивши цей заклад освіти на один із найкращих в Україні.

    Про Сахнівську школу О.А. Захаренко – вчитель-лірик – писав багато. Здобутки легендарного Олександра Антоновича добре відомі в Україні й далеко за її межами. Усе, що втілював великий педагог упродовж чотирьох десятиріч: будівництво шкільних споруд методом народної толоки, створення шкільного музею, Криниця Совісті, дивовижний дендропарк, літній і зимовий плавальні басейни, спорткомплекс, майстерні, міст закоханих, зелені класи, фонтан «Колосок»… Все це і багато іншого спрямовувалось на виховання творчої особистості.

Добротворення – основоположний принцип захаренківської педагогіки.»

Школа над Россю в Сахнівці

Символ честі й добра

Скільки отут пережито

Вкладено праці й тепла

Долей людських обігріто

Стільки, що ліку нема.

Б’є із Твоєї криниці Совісті чиста вода.

Пам’яті роду шкільного

Книги Твої понесуть…

   Книга О.А. Захаренка «Енциклопедія шкільного роду» - пам’ятник самому авторові. Це самобутня духовна скарбниця школи.

    Гортаючи сторінки книги, читаю: «Дух закладений у дитинстві буде керувати всіма вчинками людини. Ви не зможете, не посмієте поступити нечесно не по людські, несправедливо. Правді життя, повазі до людини навчила вас Альма – матір і це залишилося до кінця ваших днів, а потім прекрасні людські риси проростуть в дітях, онуках і весняною повінню розіллються по всій Україні», як вірив Олександр Антонович в своїх учнів. Проймаєшся гордістю за таку школу, за таких школярів.

   Книга О.А. Захаренка «Школа над Россю» - опис вмілого творчого поєднання навчання в корисній праці.

   Книгу О.А. Захаренка «Слово до нащадків» вважають настільною книгою педагогічної спільноти не лише в Україні, а й за її межами. В ній ми можемо знайти відповіді на чисельні запитання учителів і сьогодні.

   Лише творча, лірична людина могла залишити такі висловлювання. Безсмертні афоризми педагога – поради вчителям і учням – вже стали класикою:

  • Поспішайте робити добро.
  • Школа хоча б трохи, але повинна йти попереду суспільства і вказувати шлях людству в часі й у просторі.
  • Людина з дитячих років повинна бути доброю, порядною, толерантною. Це наука наук…
  • Важко бути вчителем. На ньому лежить відповідальність за знання людства. Вчитель – найголовніша людина в суспільстві.
  • Людино, думай як заробити так, щоб нашим нащадкам залишилася чиста вода і повітря, щоб земля була родючою.
  • По-своєму прекрасні, здорові фізично і духовно люди, що живуть за законами добра і краси, сповідують загальнолюдські принципи і цінності – це жителі школи.

  Оповідання О.А. Захаренка «Світлий слід на землі», «Спогад», «Криниця совісті», «Культура», «Національна ідея», «Комора досвіду людського» - невичерпне джерело людської мудрості. Олександр Антонович – фізик-лірик. Він видав дві книжки, потім ще три. Найбільш відома – «Поспішайте робити добро». Це – девіз усього його життя. Бо щодня він робив добрі справи, які залишилися для нас. Сьогодні ми вивчаємо, поширюємо його досвід. «Поспішайте робити добро» - ці слова повинні бути девізом для нас усіх. Треба зробити усе, щоб роботи Захаренка О.А. служили прикладом для поколінь, науки, педагогіки.

   Після виступу Юлії Олегівни директори Гладкий О.П., Мошенець В.О., Сірош Т.М.  поділились досвідом роботи щодо втілень ідей Захаренка О.А. в кожному  освітньому закладі. А Рибалка І.Л. розповів як ідеї відомого вчителя продовжують втілюватись в школі на даний час.

    Із заключним словом до директорів звернулась голова ПК працівників освіти Корсунь-Шевченківського району Кузьміна В.С.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису