25.03.2019 року в приміщенні сільського клубу Набутівської ОТГ відбулося засідання з питань дотримання законодавства про працю щодо легалізації зайнятості населення та забезпечення виплати заробітної плати за участю:  голови комісії Малюги О.П., заступника  голови Тарана В.П., начальника Корсунь- Шевченківського відділу обслуговування громадян ГУ ПФУ в Черкаській області Пшоно В.Г., спеціаліста II категорії інспектора праці Виконавчого комітету Набутівської сільської ради Філоненко О.М.

      На засіданні комісії суб’єктам господарювання голова комісії Малюга О.П., та заступник Таран В.П., довели до відома інформацію про те, що основним напрямом роботи комісії з питань дотримання законодавства про працю щодо легалізації зайнятості населення та забезпечення виплати заробітної плати, є проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи та  надання консультацій, а також  що офіційне працевлаштування з укладанням трудового договору гарантує працівнику гідні і безпечні умови праці, регулярну виплату зарплати, страхування на випадок тимчасової втрати працездатності чи безробіття. Також субєктам господарювання, які нараховують орендну плату менше 5%, та менше середньо обласного показника 9,2% вартості паїв, було рекомендовано переглянути ставки орендної плати за договорами оренди відповідно до середньо обласних показників та внести зміни до умов договорів оренди.

          Начальник Корсунь-Шевченківського відділу обслуговування громадян ГУ ПФУ в Черкаській області Пшоно В.Г. проінформувала про можливості та переваги користування веб- порталом Пенсійного фонду ,усі хто реєструються на сайті можуть контролювати сплату роботодавцем страхових внесків, та зарахування періоду роботи до страхового стажу.

              Інспектором праці виконавчого комітету Набутівської сільської ради Філоненко О.М. було роз’яснено присутнім про те, що під час інспекційного відвідування, нею, як посадовою особою перевіряється оформлення трудових відносин, дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці та строки виплати заробітної плати, а також звернула увагу присутніх на відповідальність за порушення законодавства про працю.

      Заслухавши запрошених суб’єктів господарювання  які за даними ДФС та Пенсійного фонду нараховують орендну плату  менше 5% та менше середньо обласного показника (9,2%) вартості паїв повідомили, що після закінчення строку дії договорів переглянуть ставку орендної плати.

   Ті суб’єкти господарювання , які нараховують заробітну плату у розмірах менше або на рівні законодавчо встановленому розміру заробітної плати, які мають значні обсяги виробництва, та використовують працю лише одного найманого працівника або взагалі не мають найманих працівників, а також у яких наявні більше одного об’єкта оподаткування та відсутні наймані працівники, пояснили, що заробітна плата працівникам виплачується не менше законодавчо встановленого розміру, та без порушень законодавства про працю, а також що деякі підприємці працюють самі та не потребують найманих працівників.

Інспектор  праці                                                                        Філоненко Л. М.

Фото без опису