Про заборону

        спалювання опалого листя, залишків сухої

      рослинності та побутових відходів на території

                       Набутівської сільської ради

 

          Чинне   українське законодавство передало державний нагляд (контроль)  за дотриманням вимог природоохоронного законодавства в частині дотримання санітарних правил, збирання, утилізації і захоронення рослинності та її залишків (відходів) місцевим органам виконавчої влади. Раніше ці функції були покладені на Державну екологічну інспекцію.

         Тож виконавчий комітет Набутівської сільської ради звертається до всіх жителів громади та нагадує про заборону спалювання опалого листя, гілок та інших рослинних решток.

Від вогнищ, які розводять порушники екологічного законодавства, в атмосферне повітря виділяються шкідливі речовини: пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. Разом із листям горить сміття. Що суттєво посилює забруднення атмосфери. Це викликає захворювання дихальних шляхів, знижує імунітет людини, посилює негативний перебіг хронічних захворювань.

Відповідаючи на питання: « А що ж  робити з опалим листям і залишками рослинності ?» можна сказати, що найкращою і єдиною альтернативою спалюванню листя є компостування. Кожен власник присадибної ділянки на своєму господарському дворі може зробити компостну яму, зберігаючи в ній рослинні залишки. В результаті не буде забруднюватись повітря, а за півроку буде змога мати власне безкоштовне добриво.

          Принагідно нагадуємо, що самовільне випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із природною рослинністю або її залишків та опалого листя на земельних ділянках, у смугах біля автомобільних доріг і залізниць та у парках тягне за собою штраф у  розмірі від 180 до 360 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (3060 -6120 грн.)  

 

 

Фото без опису